Projectmatige woningverbetering Vaartstraat Haarlem afgerond
In april zijn de werkzaamheden voor de projectmatige woningverbetering aan de Vaartstraat in Haarlem afgerond. De werkzaamheden zijn door ons uitgevoerd in co-making met het team van Ymere en het resultaat mag er zijn!
100% draagvlak noodzakelijk onder de bewoners
Omdat dit complex uit slechts 7 woningen bestaat was er 100% draagvlak nodig onder de bewoners. “Dit had nog wat voeten in aarde”, licht Arno Horsmeier, Woonmakelaar herhuisvesting Ymere toe: “Er speelde een klacht in dit complex, de zogeheten hittestress door de warmte die in de zomer blijft hangen in de woningen. Dit stond eigenlijk los van onze projectaanpak maar was voor bewoners wel aanleiding om nog niet akkoord te gaan met het plan. Martin de Vries, toen nog Vastgoedregisseur, heeft dit op verzoek van het projectteam opgepakt, de bewoners in een uitgebreide presentatie uitleg gegeven over de regelgeving en metingen laten uitvoeren. Deze metingen worden na de renovatie nogmaals gedaan. Dit was voor de bewoners voldoende om alsnog akkoord te kunnen gaan met het projectplan”.
Wat hebben we gedaan
De bestaande stuclaag liet door diverse gebreken los van de gevel. De keramische tegels en onderliggende isolatieplaten zaten los op de gevel door een onjuiste verlijming tijdens de bouw. De gevel is voorzien van nieuwe isolatie en minerale steenstrips. In de achtergevel is een constructie verwerkt waar de bewoners een zonnescherm op aan kunnen brengen. De PH-ramen zijn vervangen voor draaikiepramen met zonwerende folie, de badkamerramen voor HR++ glas en er zijn nieuwe voordeuren aangebracht. De bewoners zijn vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp. Het dak is voorzien van nieuwe dakbedekking. In verband met diverse klachten over stankoverlast en een klacht over opwarming, zijn de dakrand, de luchtaanvoer van de WTW en de rioolontluchting aangepast. De installaties zijn gekeurd en waar nodig hersteld, de CV ketels vervangen en bij de overige installaties is een nulbeurt uitgevoerd. Ook zijn extra filters achtergelaten zodat de bewoners deze zelf tussentijds kunnen vervangen tot de volgende onderhoudsbeurt. Bij een aantal woningen is de badkamer of keuken vervangen. Zodoende zijn de woningen weer helemaal toekomstbestendig en ziet het gevelaanzicht er ook nog eens heel goed uit.
Van Lith Bouw heeft dit project gedaan in samenwerking met Schouten Techniek, Addis Architectuur, BGI/Sto en SWF als belangrijkste partners.