In het kort

In de Haarlemse Slachthuisbuurt ligt Bavodorp. In deze wijk renoveren wij in opdracht van Ymere ongeveer 250 woningen. We zijn in 2014 begonnen en het project loopt door tot ongeveer 2024.

De woningen worden grondig gerenoveerd. We vernieuwen de fundering en maken de woningen energiezuinig. Ook krijgen de woningen een betere indeling. Sommige woningen krijgen een uitbouw. Door de renovatie wordt het wooncomfort verbeterd en kunnen de woningen weer minimaal 25 jaar mee.

Aanpak

We voeren de renovatie in fases uit en verbouwen de woningen van binnen en buiten in de volgende volgorde: we vernieuwen de fundering, maken de woning energiezuinig (label A), verbeteren de indeling, brengen nieuwe installaties aan en nemen het casco onder handen (schilderwerk, voegwerk, dakpannen vervangen). Een deel van de woningen wordt 2 meter uitgebouwd.

“Als je hier door de smalle straatjes loopt, waan je je echt in een tuindorp. Het voegwerk, de dakkapellen, de kleuren van het schilderwerk, zelfs de deuren lijken authentiek. De deur is ontworpen door een kunstenaar, in samenspraak met de bewoners, de architect en Ymere. Vanzelfsprekend geheel volgens de eisen van deze tijd. Het geheel is een moderne vertaling van het karakteristieke tuindorpkarakter.”

Tegen de voor- en zijgevel zijn thermische voorzetwanden geplaatst, tussen de voorheen gehorige huizen staan akoestische voorzetwanden. Dankzij een slimmere indeling en in veel gevallen een uitbouw, dakkapellen of door het recht optrekken van het dak, is er niet ingeboet op woonruimte. Door de comfortabele vloerverwarming zijn radiatoren beneden overbodig en is er zelfs meer ruimte ontstaan.

Verduurzaming Bavodorp Haarlem

“Door de renovatie wordt het wooncomfort verbeterd en kunnen de woningen weer minimaal 25 jaar mee.” 

Ymere

Resultaat

De woningen hebben na de grootschalige renovatie een nieuwe fundering en energielabel A. Bewoners ervaren meer comfort door een beter binnenklimaat en betere geluidsisolatie. De energielasten zijn lager en de woning voldoet weer helemaal aan de eisen van deze tijd.

Bewoners

In totaal zijn we ongeveer 6 jaar bezig en gedurende die tijd is er veel overleg met de bewoners. We strippen de woningen bijna tot het casco, alleen het dak staat er op een gegeven moment nog op. We bouwen de woningen dus ook helemaal opnieuw op, ook met een nieuwe indeling. De renovatie is ingrijpend voor de bewoners en zij moeten langere tijd naar een wisselwoning. Dan is het logisch dat er veel vragen leven.

Samen zoeken we naar de beste oplossingen. Bewoners krijgen ook veel keuzevrijheid wat betreft de situering van de keuken en badkamer, het tegelwerk en keukeninrichting. Als bewoners dat willen, maakt Ymere het mogelijk dat bewoners tegen meerprijs extra of meer moderne keukenapparatuur krijgen of een grotere keuken.

Vraag over dit project?